5 עקרונות בסיסיים שיעזרו לך להישאר בשוק ההון ולהרוויח

רוב ההפסדים של המשקיע הממוצע בשוק הם כתוצאה מפעילות מוטעית בעקבות חוסר הבנה של התנהגות השוק והעדר כלים להתמודד עם המכשולים והכשלים ששוק ההון מציב.

ההשקעה בשוק ההון מציבה אתגרים בהתמודדות עם האופי האנושי, שהרי בני המין האנושי חווים את הרגשות שלהם כתוצאה ממחשבות אותם הם חושבים.

המשקיע בבורסה מגיע אל השוק והוא מסכן את כל כספו לא רק כדי להשיג כסף, כי אם גם על מנת להשיג חופש!!!

החופש אותו מחפש כל משקיע וכל יזם הוא החופש לעשות כל מה שאתה חפץ מבלי לתת דין וחשבון לבוס שלך או למנהל הבנק שלך.

אותו חופש שכולנו מחפשים דורש כסף רב ולרוב המשקיעים נדמה, בהתחלה לפחות, שעם הגיעם לבורסה הם נחשפו לדרך אל העושר והחופש אותה הם חיפשו.

המסחר בבורסה מציע באמת לכל אחד לסחור במניות ונותן לו את ההזדמנות התיאורטית להרוויח, אבל אופיו של המשקיע, הרגשות אותן הוא מערב במהלך המסחר והתנהגותו הבלתי רציונלית גורמות לו לקבל בדיוק את ההפך ולאבד חלק ניכר מכספו.

רגשות והתנהגויות אלה מתבטאות בביטחון עצמי מופרז, תחושת הימור והנאה, פנטזיות ואי מודעות לסכנות.

אז מה באמת צריך על מנת להתגבר על כל אלה ולהצליח:

1. נטרול רגשות –  תהליך זה הוא תהליך ארוך ומייגע של אילוף עצמי, משמעת עצמית, כוח רצון, הכרה במגבלות, ראיה מציאותית של תהליכי המסחר וההתרחשות בשווקים. על ידי נטרול הרגשות ופעילות על בסיס עובדות ובצורה שכלתנית ניתן להשיג תוצאות טובות במסחר ולהרוויח כסף.

על-מנת להפוך למשקיעים יעילים יותר, עלינו לשנות את המחשבות שאנחנו חושבים כשאנו נחשפים לאירוע כלשהו בשוק ובכך לנטרל למעשה את הרגשות המשפיעים עלינו לרעה, רגשות כמו פחד, חרדה, דאגה או לחילופין התלהבות יתר, תקווה, שאננות.

2. הערכת סיכונים – משקיע מקצועי לומד במהלך השנים להעריך את הסיכונים ולהחליט איזה סיכונים הוא מוכן ליטול ואיזה לא.

אם נחליט להשקיע 10% או 20% מתיק ההשקעות שלנו במניות, אנו צריכים לדעת כי גם במקרה של קטסטרופה בשוק, מוגבל ההפסד שלנו למקסימום 20% מהתיק, דבר שלא יפגע למעשה באורח חיינו.

בנוסף לכך, אם ההשקעה שלנו מופקדת במניות של חברות גדולות ויציבות שבדקנו ואנו יודעים מדוע קנינו אותן, סביר שהן לא תרדנה באותו יחס כמו מניות קטנות קופצניות ומסוכנות, לכן, הסיכון שנטלנו קטן יותר והשקט הנפשי שלנו גדל.

3. לא להתאהב במניה מסוימת – משקיעים רבים איבדו את כספם בגלל אהבתם למניות מסוימות. אני מכירה לא מעט משקיעים שהתאהבו במניה בעקבות רווחים שהיו להם בה בעבר. משקיעים אלה לא השכילו להבין כי התנאים השתנו והחברה שהניבה רווחים מרשימים בעבר מתקשה לשחזר אותם. הסיבות יכולות להיות רבות, החל מהחלפת הנהלה, כניסת מתחרה רציני לתחום או שינויי תקופה.

אם מניה של חברה מסוימת הניבה לנו רווחים נאים וחדלה, אין צורך ואף מסוכן לשמור לה אמונים. התאהבות במניה עשויה לנטרל את ההיגיון ואת כושר השיפוט (ממש כמו באהבה) ועל ידי כך לגרום להפסדים כתוצאה מהשקעה בה.

על מנת להימנע מטעות זו עלינו לבדוק את החברה בה אנו מושקעים, מידי רבעון, ולהיות ערים ודרוכים עם אצבע על הדופק לגבי כל שינוי של התוצאות העסקיות.

4. להעריך נכון את שווי ההשקעה – העובדה שאנו מעריכים את מה שיש בידינו ביותר מהשווי הריאלי, גורמת לנו לטעות בהערכה האובייקטיבית של שווי  ההשקעה.


5. לא לסכן יותר אם מפסידים – כשל נוסף העולה מאופי האדם הוא המוכנות לסכן יותר אם הפסיד. כלומר: הוא ינסה להשקיע סכומים גדולים יותר אם הפסיד על מנת להחזיר את הפסדיו ולהרוויח. תכונה זו גורמת למשקיע לאבד קשר הגיוני עם פעולות המסחר שלו ולרוץ אחרי הניסיון למחוק את התבוסה.

כאן עלינו להבין שזה בסדר להפסיד מידי פעם. הרעיון הוא, בשורה התחתונה, להרוויח יותר פעמים מאשר להפסיד ואם יש הפסד לא חייבים לנסות "לנצח " את השוק בניסיונות שווא אלא פשוט לצאת מהפוזיציה.

לסיכום אספר לך שהרגשות של המשקיע משפיעים עליו מאד בעת המסחר בבורסה. כמה ימים של עליות והמשקיע הממוצע מרגיש טוב וכמה ימים של ירידות והוא מיד מתאבל.

אבל אם אנחנו משקיעים לטווח ארוך ושומרים על חמשת הכללים שפירטתי לעיל, פוטנציאל הרווח גבוה.

5 עקרונות בסיסיים שיעזרו לך להישאר בשוק ההון ולהרוויח
בודק...